A barackos pite a nyár egyik legellenállhatatlanabb desszertje, amely garantáltan elvarázsolja a vendégeket. Ez a ropogós tésztával és lédús barackkal készült finomság tökéletes választás bármilyen alkalomra, legyen szó családi összejövetelről vagy egy baráti vacsoráról. A barackos pite titka a friss alapanyagokban és a gondos elkészítésben rejlik. Kövesd ezt az egyszerű, de lenyűgöző receptet, és varázsolj ínycsiklandó desszertet az asztalra!
Miért éppen barackos pite?
A barackos pite a nyár esszenciája: az érett, édes barackok és a vajas tészta tökéletes harmóniája mindenkit levesz a lábáról. Ez a desszert nemcsak finom, hanem könnyen elkészíthető, ráadásul a hozzávalók nagy része valószínűleg már most is megtalálható a konyhádban. Az alábbi recept lépésről lépésre vezet végig, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Kezdjünk is neki!
Hozzávalók a tökéletes barackos pitéhez
- 5 db érett barack (hámozva, kimagozva, szeletekre vágva)
- 300 g cukor
- ¼ csésze kukoricakeményítő
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- ¼ teáskanál őrölt gyömbér
- ½ teáskanál só
- 2 evőkanál hideg, sótlan vaj (kockákra vágva)
- Liszt a nyújtáshoz
- Előre elkészített, hűtött pite tészta (pl. omlós tészta)
- 1 nagy tojássárgája
- 1 evőkanál habtejszín
- Finom kristálycukor a szóráshoz
Elkészítés lépésről lépésre
1. Készítsd elő a tölteléket
Egy nagy tálban keverd össze a szeletelt barackokat, a cukrot, a kukoricakeményítőt, a citromlevet, az őrölt gyömbért és a sót. Ez a keverék adja a pite lédús és ízgazdag töltelékét. Hagyd állni pár percig, hogy az ízek összeérjenek.
2. Formázd a tésztát
Enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki a pite tészta egyik felét, majd helyezd egy piteformába. Ügyelj arra, hogy a tészta szépen illeszkedjen a forma aljához és oldalához. Öntsd a barackos tölteléket a tésztára, majd egyenletesen oszlasd el. Szórd meg a tetejét a vajkockákkal, hogy még gazdagabb legyen az íz.
3. Fedd be a pitét
Nyújtsd ki a tészta másik felét, és helyezd a töltelék tetejére. Óvatosan hajtsd alá a tészta széleit, hogy szép, vastag peremet kapj. Ujjaddal formázz hullámos széleket a pite köré, majd egy éles késsel vagy zöldséghámozóval ejts néhány kisebb bemetszést a tészta tetején, hogy a gőz távozhasson sütés közben.
4. Hűtsd és kend meg
Tedd a pitét hűtőbe 20 percre, hogy a tészta megdermedjen – ez segít a tökéletes állag elérésében. Közben melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Keverd össze a tojássárgáját és a habtejszínt, majd kend meg vele a pite tetejét. Szórj rá egy kevés kristálycukrot a szép, aranybarna hatás érdekében.
5. Süsd meg a pitét
Helyezd a pitét egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 10 percig 200 °C-on. Ezután csökkentsd a hőmérsékletet 180 °C-ra, és süsd további 50–80 percig, amíg a tészta aranybarnára nem pirul. Ha szükséges, forgasd meg a pitét sütés közben, hogy egyenletesen süljön.
6. Hagyd kihűlni
Miután elkészült, tedd a pitét egy rácsra, és hagyd teljesen kihűlni (legalább 4 órán át, de ideális esetben egy éjszakán át). Ez biztosítja, hogy a töltelék szépen megdermedjen.
Hogyan tárold a barackos pitét?
A frissen sült barackos pitét szobahőmérsékleten, fóliával letakarva tárolhatod maximum 2 napig. Hűtőben, légmentesen lezárva akár 4 napig is eláll. Hosszabb tároláshoz csomagold szorosan műanyag fóliába, majd alufóliába, és fagyaszd le – így akár 3 hónapig is megőrzi minőségét.
Tippek a tökéletes barackos pitéhez
- Válassz érett barackokat: Az érett, lédús barackok adják a pite intenzív ízét.
- Ne hagyd ki a citromlevet: Ez nem csak ízt ad, hanem segít a barackok színének megőrzésében.
- Kísérletezz a fűszerekkel: Egy csipet fahéj vagy szerecsendió még izgalmasabbá teheti a pitét.
A barackos pite nem csupán egy desszert, hanem a nyár ízeinek ünnepe. Ez a recept egyszerű, mégis lenyűgöző, és garantáltan elnyeri mindenki tetszését. Készítsd el egy hétvégi összejövetelre, és figyeld, ahogy a vendégek elámulnak! Merj kísérletezni, és tedd még különlegesebbé a pitét egy gombóc vaníliafagyival vagy egy kanál tejszínhabbal. Oszd meg az élményt, és élvezd a nyár édes pillanatait!