Home Receptek Ropogós csokis kekszek, tökéletesek teázáshoz

Ropogós csokis kekszek, tökéletesek teázáshoz

by Lili
Ropogós csokis kekszek, tökéletesek teázáshoz

Miért tökéletes választás a ropogós csokis keksz?

Ezek a craquelada kekszek, amelyeket Osvaldo Gross mesterszakács ajánl, ideálisak reggelire vagy délutáni teázáshoz. A kekszek gazdag csokoládés íze, ropogós külseje és puha belseje tökéletes harmóniát alkot, miközben az egyszerű hozzávalók és az elkészítés könnyedsége mindenkit lenyűgöz. A recept különlegessége a cukros bevonat, amely a sütés során gyönyörű, repedezett mintázatot hoz létre, innen a „craquelada” elnevezés. Glutént tartalmaz, de dió nélkül is elkészíthető, így allergiások számára is adaptálható.

Hozzávalók (kb. 20-25 kekszhez)

A tésztához:

  • Félédes csokoládé: 240 g (kb. 3 600 Ft/kg, összesen 864 Ft)
  • Vaj: 125 g (kb. 2 000 Ft/kg, összesen 250 Ft)
  • Barna cukor: 200 g (kb. 1 200 Ft/kg, összesen 240 Ft)
  • Bio nádcukor: 100 g (kb. 2 000 Ft/kg, összesen 200 Ft)

Ropogós csokis kekszek, tökéletesek teázáshoz

  • Vanília- vagy narancskivonat: 1 teáskanál (kb. 500 Ft/50 ml, összesen 10 Ft)
  • Tojás: 2 db (kb. 1 200 Ft/tucat, összesen 200 Ft)
  • Balzsamecet: 1 evőkanál (kb. 3 000 Ft/l, összesen 45 Ft)
  • Finomliszt (0000): 280 g (kb. 500 Ft/kg, összesen 140 Ft)
  • Keserű kakaópor: 45 g (kb. 4 000 Ft/kg, összesen 180 Ft)
  • Sütőpor: 1 teáskanál (kb. 100 Ft/10 g, összesen 10 Ft)
  • Szódabikarbóna: 1 teáskanál (kb. 100 Ft/50 g, összesen 5 Ft)
  • Finom só: 1 csipet (kb. 100 Ft/kg, összesen 1 Ft)
  • Tej: 80 ml (kb. 400 Ft/l, összesen 32 Ft)
  • Dióliszt (opcionális): 50 g (kb. 5 000 Ft/kg, összesen 250 Ft)

A bevonathoz:

  • Kristálycukor: ízlés szerint (kb. 500 Ft/kg, összesen 50 Ft)
  • Porcukor: ízlés szerint (kb. 600 Ft/kg, összesen 60 Ft)

Összköltség: körülbelül 2 247 Ft (kb. 90 Ft/keksz), ami rendkívül pénztárcabarát egy ilyen ínyenc desszerthez.

Elkészítés lépésről lépésre

  1. Csokoládé olvasztása: Olvaszd fel a félédes csokoládét vízgőz felett vagy mikrohullámú sütőben alacsony fokozaton, ügyelve arra, hogy ne égjen meg. Hagyd kicsit hűlni.
  2. Tészta alap készítése: Egy tálban keverd habosra a puha vajat a barna cukorral és a bio nádcukorral. Add hozzá egyenként a tojásokat, majd keverd bele a balzsamecetet és a vanília- vagy narancskivonatot. Óvatosan dolgozd bele a langyos, olvasztott csokoládét.
  3. Száraz hozzávalók: Szitáld össze a finomlisztet, a keserű kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Ha használsz diólisztet, azt is szitáld hozzá. Fokozatosan add a száraz keveréket a vajas-tojásos masszához, váltakozva a tejjel, amíg sima tésztát nem kapsz.
  4. Tészta pihentetése: Csomagold a tésztát folpackba, és tedd hűtőbe legalább 4 órára, hogy megkeményedjen és könnyen formázható legyen.
  5. Kekszek formázása: A kihűlt tésztából formázz 3 cm átmérőjű golyókat. Először forgasd meg őket kristálycukorban, majd alaposan hempergesd meg porcukorban, hogy teljesen bevonja őket.
  6. Sütés: Helyezd a golyókat sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól távol, mert terülni fognak. Süsd előmelegített sütőben 180 °C-on 15 percig (nagyobb kekszek esetén 20 percig), amíg a felületük megrepedezik, de a belsejük még puha marad.
  7. Tálalás: Hagyd a kekszeket kihűlni a tepsin, majd tálald egy csésze tea vagy kávé mellé.

A recept előnyei és tápértékei

Ez a csokis keksz nemcsak finom, hanem viszonylag kiegyensúlyozott desszert is. A félédes csokoládé antioxidánsokat tartalmaz, amelyek támogatják a szív egészségét. A dióliszt (ha használsz) omega-3 zsírsavakkal és rostokkal gazdagítja a receptet, míg a barna cukor és a balzsamecet mély, karamelles ízt ad. A kekszek mérsékelt cukortartalma és a tej hozzáadása miatt könnyebb textúrát kapnak, így nem nehezítik el a gyomrot. Egy keksz körülbelül 150-180 kalóriát tartalmaz, így tökéletes egy könnyű édességnek.

Ropogós csokis kekszek, tökéletesek teázáshoz

Tippek a tökéletes kekszhez

  • Variációk: Ha nem használsz diólisztet, helyettesítheted mandulaliszttel vagy egyszerűen több finomliszttel. Ízesítheted a tésztát egy csipet fahéjjal vagy reszelt narancshéjjal is.
  • Tárolás: A kekszeket légmentesen záródó dobozban tárold, így akár egy hétig is frissek maradnak. Fagyasztóban 1 hónapig elállnak.
  • Textúra titka: A porcukor bőséges használata kulcsfontosságú a repedezett, craquelada hatás eléréséhez.
  • Allergiamentes opció: Hagyd ki a diólisztet, ha dióallergiás vagy, és használj laktózmentes tejet, ha szükséges.

További ötletek a tálaláshoz

Ezek a ropogós csokis kekszek tökéletes kísérői egy délutáni teázásnak vagy kávézásnak. Tálald őket egy gombóc vaníliafagylalttal desszertként, vagy csomagold díszdobozba ajándékként. Ha nagyobb adagot készítesz, kisebb golyókat is formázhatsz, hogy falatnyi sütiket kapj, amelyek tökéletesek vendégváráshoz. A kekszek sokoldalúsága és egyszerű elkészítése miatt garantáltan a család kedvence lesz!

Érdekelhetik még

Hozzászólás írása